HR Advies MKB

Sample image

 


Stuur ons een email of bel +31 (0) 6 365 399 56

17 dec

Het geheim achter het succesvolle HR beleid van Netflix!

Geschreven door 

Netflix is een van de meest succesvolle bedrijven ter wereld: met 69 miljoen betalende klanten, een omzet van 25,5 miljard dollar en een hoge notering op de Forbes lijst van ‘The World’s Most Innovative companies’.

Eén van de uitgangspunt van het innovatieve HR beleid van dit succesvolle bedrijf is het vakantiebeleid. Of eigenlijk, het juist niet hebben van een vakantiebeleid.

Alle medewerkers binnen Netflix mogen zoveel vakantiedagen nemen als ze willen. Er zijn een paar basisregels (niet tijdens de piekperioden, alleen in overleg meer dan 30 dagen achter elkaar en je moet het vooraf wel even afstemmen met je manager), maar verder dan dat is er geen officieel beleid.

De focus ligt op wat een medewerker gedaan krijgt, niet op hoeveel uur hij precies heeft gewerkt. Net zoals er binnen Netflix geen 9-5 beleid is, zo is er dus ook geen vakantiedagen beleid. En dit betekent zeker niet dat er geen vakantie wordt opgenomen! Sterker nog, de managers worden juist aangemoedigd om vakantie op te nemen om zo het goede voorbeeld te geven. Ze maken verre reizen en komen geïnspireerd terug op de werkvloer, vol goede nieuwe ideeën!

Waarom is dit zo’n belangrijk onderdeel van het HR beleid  voor Netflix? Het succes van dit bedrijf is gebaseerd op het continu blijven vernieuwen, op innovatie en creativiteit. En dat bereik je natuurlijk niet door je medewerkers de vrijheid te ontnemen en ze in te perken met regels en beleid.

En waarom werkt dit beleid? Als je de juiste mensen aanneemt binnen je bedrijf dan zal 97% van de medewerkers de belangen van je bedrijf serieus nemen. En zich, in het geval van Netflix,  houden aan de enige regel die er is: “Act in Netflix’s best interest.” De 3% die dit niet doet geef je zo snel mogelijk een gouden handdruk, zodat je je weer kan focussen op de talentvolle medewerkers die eraan bijdragen dat het bedrijf zo succesvol is!

Deze blog is gebaseerd op de Netflix Culture Deck en het artikel How Netflix reinvented HR uit Harvard Business Review.

Lees 17807 keer Laatst aangepast op donderdag, 17 december 2015 14:20
Home Nieuws & Blog Het geheim achter het succesvolle HR beleid van Netflix!

Contact

HR Advies MKB

Hoogte Kadijk 151F

1018 BJ AMSTERDAM

T: (31) 6 365 399 56

E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.